YÖRESEL TÜRK MUTFAĞI / REGIONAL TURKISH CUISINE


Bilindiği üzere; beslenme biçimleri, içinde bulunulan kültürel- coğrafi- ekolojik- ekonomik yapıya ve tarihsel sürece göre şekillenmektedir. Anadolu toprakları;  tarihler boyunca birçok medeniyetin yaşamış olması sebebiyle,  kültürlerinin karşılıklı etkileşimiyle harmanlanmış ve gelişmiş  bir coğrafya  olarak dikkati çekmektedir. 

Türklerin  Orta Asya'dan taşıdıkları yemek kültürü, Ortadoğu ve batı Avrupa halkının  yemek kültürüyle Osmanlı Saray Mutfağında birleşerek gelişmiştir. Gelinen tüm bu süreçte Türk mutfak kültürünün oluşumu derinlemesine sağlanmıştır.

Bu oluşumun en büyük renk mozaiği ise, Anadolu topraklarında yaşayan halkın zengin mutfağı , yöresel çeşitliliğiyle  çok farklı tatları da bünyesine alarak günümüze kadar ulaştırmasıdır.

Ülkemiz her yöresi " Ayrı bir Dünya lezzeti " olarak değerlendirilmelidir.



Yemek çeşitleri, yapımı, kullanılan malzemeler, Anadolu’da bölgeler arasında geniş bir farklılaşma gösterir.Güneydoğu illerinde hamur tatlıları çok yaygındır. Fıstıklı, ağır tatlılar bu yörede çok popülerdir.Ayrıca baharatlı kebaplar da yörenin belirgin özelliğidir.Kısır, içli ve çiğ köfteler de yine bu yörenin karakteristik yiyeceklerindendir.

Batı Anadolu’da bitkilerden (Yeşillikli) yapılan yemekler yaygındır.Sütlü tatlılar, İstanbul ve Ege yöresinde çoktur.Karadeniz’de, Ege’de, Marmara’da su ürünlerinden balık tüketilir. Fındık, birçok yemeğin, tatlının yapımında kullanılır.

İç ve Doğu Anadolu’da tahıl ve hamur işleri, fırınlı, pirinçli yemekleri daha yaygındır. Zeytinyağı Doğu Anadolu’da popüler değildir.Ayrıca her bölgenin kendine özgü özel yemekleri vardır ki bu, diğer yörelerde görülmez.Örneğin Çukurova kentlerinde sevilen bir ‘Humus’ yemeğini diğer yöreler halkı bilmez."Meftune", sadece Diyarbakır’da yapılan bir yemektir."Çiğköfte" yi Urfalılardan lezzetli yapan yoktur.

Ükemiz, coğrafi bölgelere göre farklı kültürel özellikler gösterir. Öyle ki, Anadolu, bir kültür mozayiğidir. İşte farklı yöreler yemek alışkanlıklarında da farklılık gösterir. Türkler Anadolu’ya yerleştiklerinde daha önce yaşayan insanların beslenme sistemlerinden etkilenmişlerdir.

Türkler, Orta Asya’dan konserve türündeki yiyeceklere ilişkin kültür ürünlerinden yoğurt, pastırma, bulgur ve tarhanayı Anadolu’ya getirmişlerdir. Bu yiyecekler tamamen Türk buluşudur. Esasen bunlar, Türklerin göçebelik, hayvancılık ve tarıma dayalı sosyo-ekonomik yapılarının gereği olarak yaratılmış kültür ürünleri idi.Türkler Orta Asya’da şu yiyecekleri biliyorlardı:

Sebzeler                -  Havuç, kereviz, salatalık, patlıcan, marul, soğan, ıspanak, turp.
Meyveler              -  Elma, armut, erik, ayva, üzüm, kavun.
Tahıl-Baklagiller  -  Arpa, buğday, bakla, mercimek, çavdar.

Güneydoğu Yöremiz yemeklerinde Arap beslenme kültürünün etkisi fazladır. Bol baharatlı yiyecekler, özellikle acı biberin kullanımı, başlıca örneklerden birisidir.

Akdeniz çevresi besinleri de farklıdır.Fasulye, nohut, mercimek, bezelye, susam gibi kuru baklagiller, lahana, karnabahar, maydanoz, kuşkonmaz gibi sebzeler Akdeniz çevresinde yaygındır.Demek ki, sebze kültürü bu yörenin egemen yiyeceklerini oluşturur.

Et, genellikle kıyma olarak köfte yapımında ve kebaplarda kullanılır. Özel günlerde ise arabaşı, sütlü çorba, humus, kısır, keşkek ve künefe özel gün yiyecekleridir.Anadolu’da Hitit ve Bizans kültürlerinin etkisi yiyeceklere yansımıştır.Anadolu’ya gelirken İran kültüründen de etkilenmiştir.

Karadeniz yöresi halkının beslenmesinde başlıca yiyecekler; hamsi, mısır ekmeği ve mısır yemekleri, karalahana, patates ve fasulye önemli bir yer tutar. Hamsili pilav, sütlaç, tutmaç çorbası, ovmaç çorbası, çerkez tavuğu, un ve irmik helvası, özel gün yiyeceklerini oluştururlar.

İç Anadolu yöresi halkının yiyecek kültüründe buğday ürünü un (çeşitli hamur işleri) ve bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (patlıcan, taze fasulye) önemli bir yer tutar.Özel günlerde kuzu tandır, bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası, sütlaç yapılır.Gözleme, en sevilen hamur işi yiyecektir.Kayseri mantısı ise dillere destandır.

Ege yöresinde başta börülce, pırasa, patlıcan olmak üzere sebzeler diğer yörelerden daha çok kullanılır. Çeşitli otlar da bolca tüketilir. Ege yemek kültürünün temelini zeytin yağı oluşturur. Etli yemekler, sebzeler, pilav, dolmalar, tamamen zeytinyağlı olarak pişirilir.Salata ve haşlanmış otlar üzerine zeytin yağı ve limon konulur.Kahvaltıda genellikle zeytin ve zeytin yağı bulunur.

Taze zeytin yağının üzerine karabiber, tuz ve istenirse kekik serpilir.Kızarmış ekmek ya da taze ekmek içine banarak tulum peyniri ile yenmesi çok popülerdir.Kalp ve damar hastalıklarına karşın en iyi çare zeytinyağıdır.

Keşkek, patlıcan böreği, mercimekli bükme, katmer, çeşitli yahniler, gözleme, özel gün ve yemeklerin başında yer alır.

Güneydoğu Anadolu halkında mercimek ve bulgur çok tercih edilir. Et genellikle kıyma olarak kullanılır. Çiğ köfte, içli köfte, mercimek köftesi en yaygın türlerdir. Özel günlerde çiğ köfte, içli köfte, yuvarlama, yoğurtlu ufak köfte ve baklava başta gelir.

Doğu Anadolu yöresinde buğdaydan yapılan un, yarma ve bulgur başta gelir.Yoğurt ve peynir, süt ürünleri arasında en çok tüketilendir.Et de çok sevilir fakat ekonomik zorluklar nedeniyle fazla türetilmez.Tereyağı yerine de margarin kullanılır olmuştur.Ama hayvansal yağ çok kullanılır. Özel günlerde etli, kuru baklagiller, yahniler, yoğurtlu çorbalar, kete, pişi ve kadayıf yapılır.

__________________________

__________________________

Sözün özü Marmara Bölgesi Mutfağı dediğimizde karma olduğu kadar yerelliğini korumuş devasa bir içerikten de söz ediyoruz. Ege ve Akdeniz’in zeytin kültürünü de, Karadeniz’in pratik ama lezzetli yemeklerini ..devamı

Turkey is divided into seven climate regions, each of which makes its own contributions to the country's cuisine. The Marmara region includes Ïstanbul and the communities surrounding the Sea of Marmara...more



__________________________

__________________________

Türk halk mutfağı, elbette geniş bir coğrafyada yaşayan çeşitli Türk topluluklarının yerel özelliklerini kapsar. Ancak bu terimin içini dolduran en çeşitli ürünleri Anadolu ve Trakya ..devamı

Naturally, Turkish rural cooking covers many different local features of the various Turkic peoples living over a broad geographical area. But we find the greatest variety of ingredients in Anatolia and Thrace...more




__________________________

İç  Anadolu Mutfağı / The Inner Anatolian Cuisine 
__________________________

İç Anadolu mutfağı , mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri, kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü bir mutfaktır... more

The Inner Anatolian cuisine is also a distinctive cuisine with its cuisine structure, tools, variety of foods, cooking techniques, table manners, serving methods and its foods which are prepared for winter...more


__________________________

Güney Doğu Anadolu Mutfağı / Southeastern Anatolian Cuisine 
__________________________


Güneydoğu Anadolu mutfağında buğday ve bulgur en çok kullanılan malzemelerdir. Bunun yanında nohut, mercimek... devamı

The national cuisine of Turkey: Turkish cuisine is the heir to the Ottoman culture and cuisine, influenced by the Balkan and Middle Eastern cuisines that have influenced both...more 



__________________________

Akdeniz Mutfağı / Mediterranean Cuisine
__________________________


Akdeniz çevresinde yaşayan, çok farklı kültürlere sahip halkların ortak yanları benzersiz damak zevkleridir.Ki  buna katılmamak mümkün değil...devamı 


The common characteristic of the people living around Mediterranean Sea in different cultures is their unique taste for food...more



__________________________

Ege Mutfağı / Aegean Cuisine
__________________________


Dünya Yemek Kültüründe " Ege Mutfağı "

Ege Bölgesi denildiğinde aklımıza; yerel kültürünün çeşitliliğiyle antik çağlara uzanan medeniyetin, sıcak iklimin sıcak insanları, halis zeytinyağı, üzüm bağları, çeşit çeşit yabani otları ve deniz ürünlerinin tümden varlığında " Ege Mutfağı " gelir... more/devamı




__________________________

Karadeniz Mutfağı / The Black Sea Cuisine
__________________________

Her damağa hitap edebilecek tatlara sahip Karadeniz Mutfağı

Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her ürünü  kısa zamanda geleneksel hayatınaa uydurmuştur. Özellikle mısır adeta bölgeyle özdeşleşmiştir. Güney Amerika kökenli bitki... devamı

Wow, the Black Sea… Anchovy, corn, hazelnut, kale, green bean pickles... Uyyy... 

Food holds such a significant place in the Black Sea culture than most other subjects; so much so that even the region’s folksongs talk mostly of the unique hamsi (anchovy) and the world-famous hazelnut... more 
__________________________

Gaziantep Mutfağı / Gaziantep Cuisine
__________________________

Gaziantep'te gastronomi turizmi geliştirilecek

Anadolu' nun kültür mozayiğinde Gaziantep, yemekleriyle ayrı bir yere sahiptir. Çok eski çağlardan itibaren ticaret yolarının üzerine olan Gaziantep aynı zamanda da Doğu ve Batı mutfaklarının kaynaştığı yer olmuştur.  devamı

Gaziantep cuisine to woo international tourists groups

A project initiated to transform the southeastern province of Gaziantep into a center of gastronomical tourism aims to promote the region’s unique dishes to the rest of the world and attract more people interested in food tourism... more 
__________________________

Hatay Mutfağı / Hatay Cuisine
__________________________


Hatay " Dünya Gastronomi Kenti" olma yolunda

Hatay mutfağı bu geniş tarihi perspektifi içinde bir ipek kozası gibi mutfağını geliştirerek kendine has bir mutfak ve lezzet yaratabilmiştir. devamı

 Hatay joins select group as City of Gastronomy

Hatay’s application to become a UNESCO World City of Gastronomy via its cuisine that includes 600 different dishes has been approved. A committee will come to the province in the coming days to make the declaration official ... more

__________________________

Osmanlı MutfağıCibalikapı Balıkçısı
__________________________



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder