PİŞMANİYE / PISMANIYE SWEET



Pismaniye ilk kez Kocaeli'nin Kandira ilçesinde bir sekerci tarafindan bulunmus ve imal edilmistir. Üretimin devami ise Kandira esnafindan Haci Agop isimli bir ermeni tarafindan olmustur. 1919 yilinda Izmit'li Ibrahim Çinar, pismaniye üretimini ögrenmis ve bunu Izmit'te devam ettirmistir.


Margarin, vanilya (türüne göre kakao), limon tuzu, şeker, un ve sudan yapılır. Pişmaniye yapmak için ağda haline gelinceye kadar eritilen şeker, dondurulduktan sonra büyükçe bir halka biçimine getirilir. Büyük bir sininin üstüne konan kavrulmuş una eritilmiş tereyağ yedirilir.




Sonra tepsinin çevresinde duran birkaç kişi halka biçimindeki ağdayı unun üstünde çevirmeye başlar. Her çevirişten sonra ağda yeniden halka biçimine sokulur ve bu işleme sinideki unun tümü ağdaya yedirilinceye, ağda tel tel helva biçimine girinceye değin devam edilir. Çevirme sırasında ağdanın kopmamasına özen gösterilir.

  İbrahim Çınar, İzmitli İlk Pişmaniyecilerden          Selahattin Patır, Pişmaniye, Tereyağ & Helva,
  Ibrahim Cakir,One of Izmit Pismaniye Makers       Selahattin Patir, Pismaniye, Butter & Halva.

    Pişmaniye Duvara Asılıyor                                  Pişmaniye Elle Çekiliyor,
    Pismaniye Is Hung On Wall                                 Pismaniye Is Drawn By handforce,


PISMANIYE SWEET 

Pismaniye sweet (Pismaniye) was invented and manufactured by a candy maker for the first time in Kandıra County of Kocaeli City while manufacturing was continued by an Armenian named Hacı Agop, who was one of the shopkeepers of Kandıra County. In 1919, İbrahim Çınar from Izmit learnt how to produce Pismaniye sweet and continued manufacturing in Izmit.


Pismaniye sweet is a Western Anatolian confectionary similar to fairy floss in fine strands made by blending lour roasted in butter into pulled sugar, which received its name from Persian and Armenian descents who, in the 1600s, settled in Turkey. It is sometimes garnished with ground pistachio nuts and/or coated with hocolate and is either plain or with cacao (Anonymous, 1991, Karaman et al., 2004). There are many different names used for this delicious confection, such as tel helva, cekme helva, pesmek, keten helva and saray helva

Milk pudding with labne, apricot and pismaniye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder